Familie


Petrus van der Velde was enig kind van Willem van der Velde uit Sebaldeburen en Trientje Hoeksema uit Roden.

De naam Petrus komt van vaders kant. De vader van Willem van der Velde heette ook Petrus, deze was landarbeider in Ezinge ("Mien opa"). Peter van der Velde was naar hem vernoemd. Als jongetje werd hij ook "Pepie" genoemd en waarschijnlijk pas sinds de optredens in de zeventiger jaren stond hij als "Peter" bekend.

Moeder Trientje Hoeksema, dochter van de Roder bakker Freerk Hoeksema, kwam uit een artistiek getalenteerde familie.
Zij was een volle zuster van illustrator en striptekenaar Daan Hoeksema, die aan meer dan 100 (kinder)boeken meegewerkt heeft.. Ook haar halfbroer Jannes was illustrator, halfbroer Roel (Roeltje) was ciseleur (metaalfijnbewerker). In de tak van de Hoeksema's zat dus kunstzinnigheid.
In Roden waren de Hoeksema's van oudsher goed vertegenwoordigd, zo is Hindericus Scheepstra ("Ot en Sien") een aangetrouwd familielid: Henderika Roeters, zuster van de moeder van Hindericus, was overgrootmoeder van Peter van der Velde.

De kleindochter van Peter, Jonna van der Velde, deed met twee schoolvriendinnen in 2016 mee aan de eindronde van het Drents Kinderliedtiesfestival (kijk vanaf 16', Jonna draagt een licht jasje).