Toespraken, gehouden bij het schoolfeest in 1968 

Dames en heren, 

Roderwolde heeft de naam een dorp te zijn, waar de eensgezindheid groot is. Wie daar aan mocht twijfelen, die zal vandaag hebben begrepen, dat dit geen loos gezegde is. 
Er is in de afgelopen dagen gewerkt, gezwoegd, met een eensgezindheid die onvoorstelbaar is voor hen, die van buiten komen. Er was maar één gedachte, dit feest moet slagen!
En toen gisteren de regen bij bakken uit de hemel neerplenste, toen hebben velen zich mismoedig afgevraagd, of niet al die moeite, of niet al die inspanning en of niet al die kosten vergeefs zouden zijn.
Maar wonder boven wonder: vanmorgen scheen de zon! En toen vanmorgen de eerste wagens op de weg verschenen, toen zagen we alleen maar vrolijke gezichten. Het beloofde een ouderwets gezellige dag te worden! 
En nu we dan aan het eind van deze dag de balans gaan opmaken, nu geloof ik, dat we mogen zeggen: het schoolfeest van 1968 is geslaagd. Zeker, er zullen weer enkele foutjes zijn gemaakt. Maar men kan alleen maar streven naar het volmaakte. Bereiken zullen we het wel nooit. 
Maar over het algemeen kunnen we toch zeggen: dit feest is geslaagd, dit is een feest om nooit te vergeten. Er zijn velen, die ons zullen benijden om zo'n grote eensgezindheid, om zo’n grote samenwerking. 
Al is ons dorpje ook maar klein, ons school- en sportfeest mag er zijn! Gaarne wil ik dan nu nog een woord van dank uitspreken. 
In de eerste plaats aan U allen, Rowolmer! Hartelijk dank! In de eerste plaats voor de royale wijze waarop U op de lijsten hebt getekend, maar ook voor de wijze waarop U tijd noch moeite hebt gespaard om de wagens zo prachtig te versieren , om de wijze waarop U het dorp hebt opgetuigd met vlaggen en poorten en dennegroen. Ik dank U voor de medewerking bij het opbouwen en inrichten van de tent, dank aan Albert Idema, die voor onze kinderen gratis Seven Up heeft weten los te krijgen van de fabriek, dank aan Luut Veldhuis, onze onmisbare Luut, die met geluid op het veld en met de verlichting hier in de tent weer het vuur uit zijn sloffen heeft gelopen, dank aan de muziekver. Noordenveld. 
Tenslotte, dames en heren, wil ik een woord van dank brengen aan onze Oudercommissie, die weken lang in de weer is geweest om dit alles op poten te zetten, die vergaderd heeft, die gepiekerd heeft en heel wat werk verzet heeft, waar U geen weet van hebt. Leden van de Oudercommissie, en ook het personeel, hartelijk dank voor Uw aandeel in het welslagen van dit feest.
Dames en heren, het officiele gedeelte van ons schoolfeest is hiermee beeindigd. Ik vertrouw echter, dat U nog lang niet naar huis zult gaan maar dat we hier samen verder op echt Rowolmer wijze nog een poos in alle eensgezindheid zullen doorfeesten. 
Ik wens U allen nog veel plezier. U rekent maar dat U het hebt verdiend!

------------------

Goeden avond, Rowolmer, oud-Rowolmer, niet-Rowolmer en misschien toekomstige Rowolmer!

Namens de Oudercommissie van onze Openbare Lagere School heet ik U hier allen welkom in onze feesttent, de eerste feesttent, die we in Rowol ooit gehad hebben. 
Een speciaal woord van welkom aan de vertegenwoordigers van het gemreentebestuur en aan de bestuursleden van de Handelsver. te Roden. De Handelsver. , dames en heren, heeft onze feestcommissie een eenmalig bedrag van f 250,-- geschonken voor het dorpsfeest. Hartelijk dank, mijne heren! Tenslotte een woord van welkom aan het cabaretgezelschcap de Wyoka's, die hier vanavond ons feestprogramma zullen verzorgen. 
Ik geloof, dames en heren, dat wij hier allen zitten, dankbaar voor het ongedacht mooie schoolfeest, dat we vandaag hebben gevierd. We hebben met veel tegenslagen te kampen gehad, u weet het. Het weer zat ons dwars. Gistermiddag kon u in deze tent zonder laarzen aan niet lopen! Te elfder ure zijn wij er nog in geslaagd een vloer te krijgen voor onze hele tent. Dat was een extra uitgave van f 225,-- waar wij niet op gerekend hadden. Wij hadden al besloten de entree dan maar in hemelsnaam met een f 1,-- te verhogen, maar het bestuur van Dorpsbelangen zegde ons vandaag een bijdrage van f 125,-- toe, terwijl Volksonderwijs voor de resterende f 100.-- garant staat. 
We hebben van alle kanten medewerking ondervonden om dit feest, dat wij maar eens in de zes jaar vieren te doen slagen. En het ís een feest geworden, een stralend feest!
En na alle inspanningen en na alle moeite, na alle extra werk van de laatste weken, en vooral de laatste dagen, zitten we hier nu samen bij elkaar, in een droge feesttent. En gaan we er eens lekker rustig bij zitten om te genieten van het programma, dat hier zo dadelijk zal worden opgevoerd. 
Dames en heren, ik wens u allen een welverdiende, een recht prettige avond toe met de Wyoka's!